středa 16. listopadu 2011

Vánoce jsou tady...

po dlooouhééé pauze tu máme další příspěvek (fakt nemam čas)... Tenhle týden by mělo být volněji, tak snad ještě aspoň jeden článek napíšu...

Jule frokost, aneb Dánové si důvod pro večírek vždycky najdou
smørrebrød se sledi
V Dánsku začali Vánoce. Tak jako každý rok - první listopadový pátek, letos tedy 4. listopadu. Dánové tento den nazývají "J-dag". Tradici zavedl před dvaceti lety pivovar Tuborg a v tento den se vždy začíná prodávat jeho vánoční speciál Tuborg Julebryg. Tímto začíná také období takzvaných "Jule frokost" (doslova přeloženo vánoční oběd), což je dánský důvod proč se sejít s přáteli, kolegy s práce či rodinou... Na jedné takové Jule frokost jsme byli včera v Lærdansk (dánské jazykovce, kam chodím).
Prvním chodem správném Jule-frokost je "snaps", kořeněná pálenka, v našem případě velmi podobná české kmínce. Co se týče jídla, jednalo se o švédský :-) stůl s výhradně typickými dánskými specialitami:
  • smørrebrød na několik způsobů - dánská klasika - tmavý celozrný chléb (opravdu tmavý a opravdu hodně celozrný) na který si nandáte jednu z několika typických kombinací - např. nakládaný sleď-cibule-kapary nebo krevety-vejce-citron. Samozřejmě nesmí chybět remoulade, kterou dánové dávají opravdu do všeho - hamburgery a tak.. :-)
  • smažená ryba (těžko říct jaká)
  • pečené vepřové maso
  • játrovo-škvarková paštika (opravdu skvělá)
  • frikadeller - takové smažené masové knedlíky
  • červené zelí - podobné moravskému dušenému zelí, akorát slazené medem
  • jako dezert mléčná rýže s višňovou omáčkou - kam se hrabe německý Müller :-)
  • vše se samozřejmě zapíjí vánočním pivem :-)
Když už jsme u dánského jídla, je třeba zmínit, že gastronomie je zde všeobecně na vysoké úrovni. Asi ne náhodou je kodaňská restaurace Noma již několik let hodnocena jako nejlepší restaurant na světě. Na rezervace se zde čeká více jak 3 měsíce, řekl bych však, že ceny nejsou na Dánsko nijak přemrštěné (sedmichodové menu stojí necelé 4000 Kč). Další zvláštností dánského stravování je, že se prakticky nejí rukama, pouze příborem a to i hamburgery nebo zmiňované obložené smørrebrød. Velké procento Dánů pak jako nápoj k obědu volí normální nebo čokoládové mléko.



taková dánská Big Bang Theory
Co se týče mých studií tady v Dánsku, máme za sebou úspěšně splněné 2 předměty. Oba byli zakončeny projektem a zkouškou. Z předmětu Introduction to Robotics se jednalo o různé výpočty trajektorie kloubů robota. Z Artiffical Intelligence šlo pak o naprogramování již zmiňovaného robota z Lega Mindstorms a také programu na řešení bludiště Sokoban. Obzvláště druhý projekt zabral spoustu času. Poprvé jsem byl ve škole v neděli a to rovnou od 10 od rána do půl třetí do rána dalšího dne. Hned v pondělí 24. října pak proběhla soutěž robotů. Našemu trojčlennému česko-dánskému týmu podařilo vyhrát 2 ze 3 kategorií - nejrychlejší a nejstylovější robot (zvukový doprovod při řešení bludiště :-)). Video z competition naleznete pod tímto odstavcem, pár fotek na Picase.

 

čtvrtletní zkouškové
Dánské známkování je sedmistupňové a trošku zmatené:-) :
  • 12 - student věděl všechno bez chyb
  • 10 - student toho věděl hodně s mírnými nedostatky
  • 7 - student ví, ale byli tam trochu větší nedostatky 
  • 4 - student něco ví, ale s většími nedostatky
  • 02 - student splnil minimální požadavky, ale je to slabota
  • 00 - student nesplnil minimální požadavky, ale aspoň občas něco věděl
  • -3 - student nevěděl vůbec nic

Zkoušky (koncem října a začátkem listopadu) byly narozdíl od projektů na české poměry velmi jednoduché, přestože třeba Dánové považovali zkoušku z Introduction to Robotics za dosti náročnou. Na tento předmět jsem se učil ani ne 1 den s výsledkem 12. Na druhý předmět jsem s učením začal v 1 v noci před zkoušku s výsledkem 10. Když to porovnám s některými českými zkouškami... :-)

To je pro dnešek vše, do konce týdne se snad ještě zmíním o druhém roadtripu po Skandinávii - tentokrát Stockholm-Uppsala-Oslo.

Žádné komentáře:

Okomentovat